wadlopen bedrijfsuitje eten uit de zee rondrit waddenproducten Belgische trekpaarden bijenstal vriendenuitje waddeninfocentrum zwerftocht imkerij Zoutkamperlaag tocht met boerenwagen wadpieren en andere dieren dagbesteding in de natuur home

Sponsorloop Paesens-Moddergat-Schiermonnikoog
sponsorloop naar Schiermonnikoog

Nog nooit eerder gedaan!

We gaan wadlopen van Paesens-Moddergat naar het dorp Schiermonnikoog. Om half acht vertrekken we vanuit het lokaal. Voor de liefhebbers is er voor die tijd koffie en thee.

Vanaf de pier lopen we eerst door slikkig gebied naar de stevige zandplaat Eilanderbalg en de vaargeul Zoutkamperlaag. Daar ligt een boot op ons te wachten die ons overzet. We lopen naar het gebied waar de Waddenzee en Noordzee elkaar ontmoeten en gaan dan door de duinen naar het dorp Schiermonnikoog. De kans is groot dat we onderweg zeehonden zien.

Met een bus worden we naar de boot gebracht, waarna we lunchen tijdens de terugvaart naar Lauwersoog. Een bus brengt ons terug naar Paesens. Rond een uur of vier sluiten we weer in het lokaal af met een kopje Amelander mosterdsoep en een broodje. De opbrengst is voor de aanschaf van het lokaal aan de dijk van de stichting. Ga hier naar de actiepagina van het lokaal.

Zaterdag 13 september - compleet dagje uit!

Vertrek: 7.30 uur (terug in Paesens-Moddergat naar schatting om 16.00 uur)
Bij slecht weer wordt de tocht verplaatst naar zondag 14 september.
Kosten: 42,50 euro (kinderen tot 12 jaar: 27,50 euro), bij ontvangst koffie/thee, een lunch en een drankje aan boord. Voor je weer huiswaarts keert serveren we nog een overheerlijke mosterdsoep.
De tocht bestaat uit 7 kilometer lopen en is voor iedereen goed te doen die een paar uur wandelen kan.
Aanmelden is noodzakelijk.

Gesponsord door logo-shop.
Ook sponsor worden? Informeer naar de mogelijkheden.
Het mysterie van Cornelius Poppii
Een eerdere wadloper van Paesens naar Schier?

Vanwege de hoofdzakelijk noordwestelijke stroming van de Noordzee 'wandelen' waddeneilanden van West naar Oost, zo ook Schiermonnikoog. Het wantij, een zandrug die onder de eilanden ontstaat waar geulen die om de eilanden heenlopen tegen elkaar botsen, lag ooit boven Paesens, terwijl het nu richting Pieterburen is opgeschoven. Als Schiermonnikoog nu aan een provincie toebedeeld zou worden zou Groningen vast de meeste kans maken!

Tot 1639 hadden Paesens en Schiermonnikoog een gemeenschappelijke dominee, wat wijst op redelijk begaanbaar verkeer tussen het eiland en het dorp. Zonder gevaar was het niet, want in 1638 verongelukte predikant Cornelius Poppii op de terugreis van het eiland naar Paesens, zo is op het naambord in de kerk van Paesens nog altijd te lezen.


Klik voor een vergroting

De vraag is nu hoe Poppii, en misschien wel vele van zijn tijdgenoten, naar het eiland reisde, met een boot of misschien ook wel te voet? Het is waarschijnlijk een relatief makkelijk wadlooptochtje geweest en op veel plaatsen in het Deense en Duitse Waddengebied wordt als vanzelfsprekend naar eilanden gelopen, soms met paard en wagen. Misschien maken we nu wel een vervolg op een tocht die ooit heel gangbaar is geweest!


Informatie

Stichting Oan 'e dyk
06-46633989
E-mail: info@oanedyk.nlHOME